SPALJEN VIRSKI KARNEVAL

SPALJEN VIRSKI KARNEVAL

Na kraju je bilo kako su Virani obećali: nije nestalo selo, a nisu nestali ni običaji. Makar u reduciranom izdanju Virani su po drevnoj tradiciji i običaju koji seže najmanje tri stoljeća unazad, uprizorili Virske maškare. Iako nije bilo organizirane manifestacije i uobičajenog šušura, odnosno masovnog posjećivanja virskih domaćina uz pjesmu i druženje, a niti predaje ključeva vlasti Maškaranoj Republici, Virani su u nedjelju u manjim skupinama do dvadesetak osoba obilazili virska naselja Centar, Torovi i Lozice, a potom su u utorak na završnom spektaklu karnevalske procesije spalili Karnevala (Krnju) – kako na Viru zovu glavnog krivca za sve otočne nedaće.

NOVI VIRSKI LIST

Izašao je novi Virski list koji u periodičnom prosinačkom izdanju ZIMA 2020. na 80 strana donosi temu broja s naslovom Godina za nama i ona koja dolazi, odnosno pregled najvažnijih događaja u 2020. godini i najavu projekata u 2021., potom temu o demografiji otoka Vira, turizmu kao generatoru razvoja i Viru kao najvećem gradilištu u Hrvatskoj te veliki intervju s poznatim međunarodnim i domaćim turističkim stručnjakom, Viraninom Francom Peruzom. U Virskom listu možete pronaći još obilje komunalnih informacija, kao i novosti o velikom projektu gradnje javne rasvjete na otoku. U rubrici Prizori otoka upoznajemo vas s otočnim posebnostima i ljepotama, dok Život na otoku donosi priču o najrazmetljivijem stanovniku otoka – fazanu. Sljedeći Virski list u izdanju PROLJEĆE 2021. izlazi za nekoliko mjeseci. Svoj primjerak Virskog lista možete potražiti na popularnim adventskim kućicama na Trgu svetoga Jure, a usput se okrijepiti kavom ili čajem u jedinom dopuštenom obliku i prostoru prodaje kave i drugih napitaka kroz prozor – odnosno coffe to go. Virski list još možete pronaći u Turističkoj agenciji Vir turizam kod virskog rotora i uredu Turističke zajednice Općine Vir. 

Dan narcisa na Viru

DAN NARCISA NA VIRU. Na terasi restorana »Kotarina« šesto uzastopno okupljanje građana otoka povodom promocije prevencije i ranog otkrivanja raka

GRAĐANI PRIKUPILI VIŠE OD 3,3 TISUĆE KUNA, DOK JE OPĆINA VIR DONIRALA 10 TISUĆA KUNA ONKOLOŠKOM ODJELU ZADARSKE OPĆE BOLNICE

Prekrasno subotnje prijepodne na Viru proteklo je u sunčanom vremenu, kolačima, kavi i druženju brojnih građana otoka na terasi restorana Kotarina povodom obilježavanja humanitarne manifestacije Dan narcisa. Ovo proljetno okupljanje Virana imalo je za cilj promovirati prevenciju i rano otkrivanje raka, a kao i svaki put dosad stanovnici otoka su novčanim donacijama dali svoj doprinos. Prikupljeno je više od tri tisuće kuna (3.397 kuna) donacija Virana, dok je Općina Vir donirala 10 tisuća kuna za nabavku aparata za zračenje onkoloških bolesnika i dodatnu opremu Onkološkog odjela Opće bolnice u Zadru te Udruzi Europa Donna Hrvatska i zadarskoj Ligi protiv raka. Tijekom dvosatne kampanje koja se ove godine provela pod nazivom Kap dobrote – ocean zdravlja, na terasi restorana Kotarina građanima je podijeljeno 300-tinjak narcisa kao simbola borbe protiv raka.
Dan narcisa provodi se širom Hrvatske kako bi se žene educiralo o važnosti redovitih kliničkih, ultrazvučnih i mamografskih pregleda s ciljem što ranijeg otkrivanja raka dojke. U proteklih šest godina uključujući današnju manifestaciju, na Viru je obilježavajući Svjetski dan borbe protiv raka dojke prikupljeno više od 26 tisuća kuna donacija građana uz 80 tisuća kuna koliko je donirala Općina Vir. Dan narcisa na Viru organiziran je šestu godinu uzastopno, a svojim donacijama pomogli su ga građani otoka, djelatnici Općine Vir, svih općinskih poduzeća i ustanova uz organizaciju destinacijske menadžment kompanije Vir turizam. U prigodnom programu sve je posjetitelje ove humanitarne akcije pjesmom i svirkom uveselio neumorni duo Aenona.

GASTRO EDUKACIJA

GASTRO EDUKACIJA

Poznati chef Dario Kapović radi na novom à la carte meniju restorana Kotarina

PONUDA KOTARINE BIT ĆE U DUHU TRADICIONALNIH DALMATINSKIH JELA, ALI KAO INOVATIVNA KUHINJA S VRHUNSKIM NAMIRNICAMA

Bavette s plodovima mora, carpaccio od hobotnice, riblja gregada, tagliatelle sa svježim tartufima, špageti s grdobinom, cherry rajčicama i koromačem, točada od junećeg filea s paštom, svinjski lungić s mozzarellom, pileći i juneći burgeri, biftek u umaku od tartufa ili tagliata od junećeg filea na posteljici od rikole – samo su neki od gastro specijaliteta koji će se uskoro naći u ponudi restorana Kotarina. Novi à la carte meni za najpoznatiji virski restoran sastavlja Viranin Dario Kapović, kuhar jednog od najbolje ocijenjenih i najuglednijih zadarskih restorana Bruschetta, a od polovice ovog tjedna Kapović je počeo i s programom edukacije za pripremanje ovih delicija. Iskusni virski kuhari Anđelka Levak kao šefica kuhinje Kotarine, potom Nataša Glavan, Mile Krnčević i Rajka Dražić pretočit će nakon edukacije stečeno znanje u novu i ekskluzivnu restoransku ponudu. Cilj ove edukacije i planiranog à la carte menija, kaže nam voditelj hrane i pića u restoranu Kotarina Petar Bitanga, jest osvježiti jelovnik, dati mu dodatnu gastronomsku dimenziju i zadovoljiti zahtjevnije goste, a taj je posao povjeren vrhunskom virsko-zadarskom kuharu.

- Napravit ćemo osvježenje restoranskog jelovnika i prilagoditi ga da bude u duhu tradicionalnih dalmatinskih jela. Istovremeno gostima treba biti prihvatljiv kako cijenom, tako i kvalitetom - kaže chef Kapović. Vrhunskog okusa u Kotarini svakako neće nedostajati, pogotovo što će različita jela biti obogaćena ekstravagantnim ukusom zadarskih tartufa slavnog tartufara Ivice Mataka. Mikrolokacije na kojima se može pronaći imaju maksimalan okus, posebnost i svjetsku jedinstvenost, pogotovo crni tartuf perigord.

- Lokalni tartufi spremljeni na više različitih načina zaista će biti novost za ponudu restorana, a ujedno i značajna gastronomska inovacija za otok Vir. Inovativni ćemo biti i kada su u pitanju hladna predjela, ali uvijek u duhu tradicije i podneblja. Bitno je da gost koji dođe s kontinenta može uživati u okusu i mirisu Dalmacije, odnosno da se susretne s jelom koje se spravlja od vrhunskih lokalnih namirnica - ističe Kapović osnovnu ideju menija. No to nikako ne znači kako će mnogima omiljeni restoranski standardi poput mesne plate otići u povijest.

- Dobit ćemo na kvaliteti i ekskluzivnosti, jer ćemo takve plate puniti vrhunskim fileima i posebnim umacima umjesto jednostavnim kobasicama i mesom s roštilja. Želimo dobiti zadovoljnog gosta iza kojega na pjatu neće ostati ništa - poruka je chefa Kapovića. Stav virskog i zadarskog chefa podržava i voditelj restorana Joško Vučetić.

- Iznimno nam je zadovoljtsvo što je Dario Kapović voditelj edukacije za naše kuhare, jer je riječ o vrhunskom chefu i našem Viraninu. Također ćemo dobiti na dodatnoj kvaliteti ponude jela i pića, što je značajan korak za naš restoran - zaključio je Vučetić. Program edukacije virskog kuharskog tima iz Kotarine za pripremu delicija iz novog menija trajat će više tjedana, a sjajno se uklopio na održane tečaje koje je šefica kuhinje i vrsna slastičarka Levak ranije bila pohađala kod slavnog Davida Skoke.

ZA PRSTE LIZATI: TARTUFI, BRANCINI, TOČADE, KOVAČI…

Prvog dana edukacije dominirala su jela s tartufima, dok je drugog dana na meniju bila uglavnom riba. Pašta s grdobinom, cherry rajčicom i koromačem, potom točada od junetine s farfallom, brancin file s pireom od celera te kovač s pireom od batate – okretali su se na tavama restorana Kotarina uz vodstvo chefa Kapovića i pomoć virskih kuhara. Za brzi zalogaj ponuđena je bruschetta s tartarom od tune i dodatkom avokada. Izgledalo je primamljivo, a okus je bio još bolji.

 Ispis

26. Biciklijada Zadar - Vir

Evo sve o prijavama za 26. izdanje biciklijade Zadar – Vir. Start je 22. travnja u 10 sati na Branimirovoj obali u Zadru. Prijave za biciklijadu /CRO/ENG/GER/ Nagrada: Mountain Bike

ROK ZA PRIJAVE DO 19. TRAVNJA, EVO LINKA ZA PRIJAVU

 http://www.virturizam.hr/hr/biciklijada-prijavnica/

Otvorene su prijave za 26. izdanje najpopularnije županijske biciklijade Zadar – Vir koja starta u ponedjeljak 22. travnja u 10 sati na Branimirovoj obali u Zadru (caffe bar Branimir). Prijaviti se možete online do 19. travnja (petak, do 12 sati) na web stranicama općinske destinacijske menadžment kompanije Vir turizam (  http://www.virturizam.hr/hr/biciklijada-prijavnica/), a prijave su moguće i na dan održavanja biciklijade 22. travnja na Viru (ispred zgrade Općine Vir od 8 do 9 sati, nakon čega se ide u Zadar) ili od 9 sati na Branimirovoj obali u Zadru. Podsjećamo, vozit će se opušteno i lagano u grupi s pauzama i osvježenjem do Vira, potom će ljubitelje biciklizma i virskih biciklijada dočekati marenda i okrjepa na Trgu svetog Jure uz nastup grupe Zaratino. Na kraju druženja tradicionalna je dodjela nagrada za najsretnije, odnosno kompleti biciklističke opreme i tradicionalni Mountain Bike. Organizatori su svima poznati: destinacijska menadžment kompanija Vir turizam u suradnji s Biciklističkim klubom Zadar, virskim općinskim poduzećima Čisti otok, Vir zaštita i Vir održavanje, zadarskom Prometnom policijom i Službom Hitne medicinske pomoći. Glavni sponzor svih biciklijada je Općina Vir koja je ujedno i utemeljitelj biciklijade Zadar - Vir.

Applications for the 25th bike tour from Zadar to the island Vir at the following link:  http://www.virturizam.hr/en/cycling-tour-application/

Bewerbungen für die 25. Fahrradtour von Zadar zur Insel Vir unter folgendem Link:  http://www.virturizam.hr/de/cycling-tour-application/

 

 

Ministar Cappelli obišao Virski štand u Zagrebu

Virani su na Place2Go turističkom sajmu predstavili ponudu otoka Vira uz podršku prvog čovjeka hrvatskog turizma, ministra Garija Cappellija

NA ZAGREBAČKOM SAJMU VIRANE I VIRSKI ŠTAND OBIŠLI BROJNI ZAGREBAČKI PRIJATELJI I ZNANCI

 

Vir je sedma nacionalna turistička destinacija i šampion nekomercijalnog smještaja s više od 1,3 milijuna noćenja domaćih gostiju, a ta se činjenica sjajno uklopila u program i sadržaj zagrebačkog Place2Go turističkog sajma zaključenog u nedjelju. Puno zagrebačkih i hrvatskih posjetitelja sajma ne samo da znaju za Vir, već i najčešće posjeduju kuće za odmor na otoku. Još se ljepše u tu priču uključio i prvi čovjek hrvatskog turizma, ministar Gari Cappelli, koji je otvorio Place2Go i potom posjetio Virane na štandu u zagrebačkoj Areni.
- Ministar Cappelli nam je pružio podršku kao i u drugim prilikama na europskim sajmovima. Obišlo nas je također jako puno vikendaša iz zagrebačke regije. To je prije svega bio susret s prijateljima i znancima - kaže voditelj Turističke agencije Vir turizam Mate Čulina, koji je s agencijskim djelatnikom Srđanom Liverićem na sajmu predstavio i novu virsku turističku brošuru – Više od otoka. Na Place2Go sudjelovali su također zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić i direktorica Vir turizma Kristina Perić, kako bi sadržaj brojnih radionica, panel rasprava i turističkih prezentacija usporedili ili integrirali u virsko turističko iskustvo. Posebno su zanimljive bile rasprave o tomu koliko i kako sport pomaže promociji destinacije, potom o mogućnostima zdravstvenog turizma, kao i tema baštine sjedinjene u ljepoti destinacije ili uloge influencera u promociji turističkog proizvoda.  
- Sve naše manifestacije od Maškara na Viru do Virskog ljeta ili Adventa na Viru jedinstveni su turistički ili destinacijski proizvod prožet elementima sporta, kulture, tradicije, zabave, rekreacije i baštine. U tom širokom rasponu doživljaja destinacije puno je pozitivnih iskustava koja sa sobom nose svi naši gosti, posebno oni koji Vir posjećuju tijekom cijele godine - dodaje Liverić.
Zagrebački sajam posljednjeg je dana u nedjelju bio posvećen zemlji partneru, Sjevernoj Makedoniji, koja je ljubiteljima putovanja predstavila osunčane ulice i trgove urbanih sredina, skijališta i treking rute.

VIRSKI CHEF DARIO KAPOVIĆ NA BANIJI

Više od dva tjedna od razornog potresa koji je pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i sva manja okolna mjesta, na područje Banije neumorno dolazi pomoć sa svih strana Hrvatske i inozemstva. Na Baniji su vatrogasci, pripadnici gorskih službi spašavanja, brojne navijačke skupine, policajci, djelatnici Crvenog križa te volonteri iz svih hrvatskih gradova i mjesta. Dolaze ljudi makar na jedan dan, pruže pomoć pa se vrate u Zagreb ili u neki od okolnih gradova, dok istovremeno neprekidno pristižu kombiji s donacijama građana u hrani i potrepštinama. Jedanaest tona donacija tako je otišlo s otoka Vira prema Hrastovici, Glini i Kostajnici, a kako pomoć svakodnevno dolazi sa svih strana, hrana zasad ne predstavlja problem.

- Ima je dovoljno, jer nam donacije u hrani pored građana donose i mesari. Netko od njih pošalje stotinu ili dvije stotine kilograma teletine, svinjetine i drugog mesa, a hranu još donose trgovački lanci i proizvođači hrane poput Konzuma ili PIK Vrbovca. Svega zaista ima dovoljno. Hrvatski narod u ovoj se nevolji i nesreći zaista iskazao - kaže Viranin Dario Kapović koji je drugi tjedan od potresa proveo u Glini kuhajući u improviziranoj šatorskoj kuhinji. Kapović je vrhunski chef u  nadaleko poznatom zadarskom restoranu Bruschetta, a profesionalnu karijeru započeo je u virskom restoranu Kotarina. S kolegama iz zadarskog restorana i vlasnikom Bruschette Božidarem Vedrićem, Kapović je boravio u Glini gdje je spremao hranu za stanovnike Banije, volontere i sve druge koji na bilo koji način pomažu unesrećenima u potresu.

- Posla je bilo za sve nas koji smo došli iz Bruschette, no bilo bi ga dovoljno i da nas je bilo dvostruko više. Nas petero kuhara smo kuhali za oko dvije-tri tisuće ljudi, a vikendom čak i za pet tisuća. U jednom ogromnom kazanu u šutu smo izbacivali 120 obroka, pa smo kuhali bez prestanka od osam sati ujutro do osam navečer. Oko osamdeset posto jela koja smo spremali odlazilo je za ljude koji trenutno borave u kamp kućicama ili kontejnerima, dok su kod nas u šatoru jeli policajci, pripadnici gorskih službi, volonteri i svi drugi koji pomažu u ovoj situaciji - govori virsko-zadarski chef. Priča s kuharima na Baniji počela je odmah nakon potresa kada je 1. siječnja u Glinu došla ekipa iz zadarskog restorana i pizzerije 4 kantuna. Bili su smješteni unutar dvorišta Drvnog centra Glina, poznate banijske tvrtke s oko 800 zaposlenih koja se prije jednog desetljeća uzdigla na skromnim temeljima devastirane pilane, gdje su radili prvo u kamp kućici, a potom i u šatoru. Drvni centar postao je tako kuhinja i sabirni centar za humanitarnu pomoć, sjedište Crvenog križa i privremeni smještaj za radnike firme kojima su srušene kuće. A srušene su sve.

- Nisam vidio niti jednu kuću koja je ostala na mjestu, jer su sve srušene ili znatno oštećene. Zaista je strašno - ističe Kapović koji je sa svojim kolegama kuharima došao na Baniju nakon što je Glinu napustila ekipa iz restorana 4 kantuna, dok je nakon osoblja Bruschette na teren došla ekipa iz splitskih restorana. Kuhari su se, prenosi nam virski chef,  zaista dobro snašli u teškim uvjetima koji još uvijek vladaju u potresu razorenoj Glini; prvo su kuhali u kamp kućici, potom su podignuli prvi šator, a s dolaskom kuhara iz Bruschette sve stvari iz kamp kućice prebačene su u prošireni šator kako bi se dobilo na prostoru i mjestima za spremanje hrane i objedovanje.

- Sada je stanje malo bolje nego u početku, ali sve skupa to ipak izgleda jako tužno. Tek kada se dođe u Glinu, može se vidjeti i procijeniti gdje i kako se živi, jer su tuga i bijeda sadašnje situacije na Baniji neusporedive. Tamo je praktički kao u vrijeme rata. U Majskim Poljanama niti jedna kuća nije ostala čitava, no ljudi su zaista jako zahvalni na pomoći - tvrdi virsko-zadarski chef koji nakon viđenog stanja na Baniji jednostavno rezonira kako je najlakše pomoći ljudima.

- Imaš li dva milijuna kuna na računu, pokloni 100 tisuća nekoj obitelji ili nekomu napravi kuću. Ako nemaš milijune, onda pomogni kako možeš, pa makar poslao jedan madrac. Taj će madrac nekomu dobro doći, jer zimu treba preživjeti - poručuje Kapović.

X